Menu

W zależności od charakteru przyjęcia jakie chcą Państwo zorganizować możemy zaproponować różne rodzaje menu. Oczywiście jesteśmy w stanie sprostać innym wymaganiom – zrealizujemy każde szczególne zamówienie. Jesteśmy otwarci na własne propozycje naszych gości – menu jest zawsze indywidualnie ustalane z naszym szefem kuchni.

Wszystkie dania produkowane tylko i wyłącznie ze świeżych produktów i przez naszego szefa kuchni.

Pobierz całą listę dań w formacie pdf:
Szafran – menu (lista dań).
Przykładowa kompozycja menu na wesele w formacie pdf:
Szafran menu 2
Szafran menu 1.

Proponowane przez nas dania:

Zupy:

  1. Domowy rosół z makaronem lub kołdunami
  2. Pikantna zupa gulaszowa
  3. Forszmak (zupa gulaszowa z ogórkami konserwowymi)
  4. Krem pomidorowy z pesto bazyliowym
  5. Zupa grzybowa z łazankami
  6. Staropolski żur z jajkiem i białą kiełbasą
  7. Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami
  8. Flaczki staropolskie
  9. Zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami
  10. Barszcz czerwony z uszkami/ krokietem/ pasztecikami (paszteciki świeżo wypiekane bezpośrednio przed podaniem)
  11. Kwaśnica na żebrach

Na gorące dni polecamy:

  1. Chłodnik bałkański (z ogórków)
  2. Chłodnik owocowy
  3. Chłodnik hiszpański – Gazpacho (z pomidorów, ogórka, papryki)
  4. Chłodnik z buraczków

Dania główne:

  1. Schab pieczony w sosie własnym
  2. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
  3. Roladka z kurczaka zapiekana z serem żółtym i ananasem / pieczarkami
  4. Kotlet schabowy (w formie tradycyjnej lub koperty z farszem pieczarkowym)
  5. Kaczka pieczona z brzoskwiniami
  6. Marynowane żeberka w sosie BBQ
  7. Golonka z chrzanem
  8. Karp/ miruna/ dorsz w panierce
  9. De Volaille z prawdziwym masłem ziołowym
  10. Faszerowane skrzydełka farszem mięsnym, grzybowym lub jarzynowym
  11. Szaszłyk ze schabu lub kurczaka z cukinią, papryką, cebulą i pieczarką
  12. Pieczone udko z kurczaka
  13. Gołąbki w sosie pomidorowym
  14. Pierogi z farszem mięsnym / grzybowym / ruskie
  15. Kotlet mielony ze śliwką w panierce
  16. Pieczeń karkowa w sosie miodowo-musztardowym

Danie podawane do wyboru z:

  1. Ziemniakami z wody z  koperkiem
  2. Ziemniakami zapiekanymi po polsku (posypywane czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem)
  3. Frytkami
  4. Ryżem z warzywami
  5. Kluskami śląskimi
  6. Kopytkami

Ciepły dodatek typu:

  1. Zasmażana kapusta
  2. Buraczki zasmażane
  3. Marchewka z groszkiem
  4. Warzywa na parze (brokuł, marchewka, kalafior)
  5. Fasolka szparagowa z zasmażką z bułki i masła

Surówki:

  1. Z marchwi z oliwą lub chrzanem
  2. Z selera ze śmietanką
  3. Z białej kapusty z dressingiem jogurtowo- majonezowym lub oliwy z oliwek
  4. Z czerwonej kapusty
  5. Z czerwonych buraków z szalotką i kolendą
  6. Mizeria z dressingiem śmietanowym
  7. Wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej i sezonowych warzyw
  8. Z kiszonego ogórka i cebuli

Przekąski:

  1. Półmisek wędlin (w tym pieczyste: schab pieczony ze śliwką, faszerowany boczek, wędliny)
  2. Schab po warszawsku (z gotowanym jajkiem, majonezem, chrzanem i szczypiorkiem)
  3. Szynka faszerowana chrzanem
  4. Faszerowane jajka
  5. Caprese
  6. Deska serów
  7. Pikle (papryka, cebulka, grzybki, ogórki)
  8. Zielona roladka z łososiem i szpinakiem
  9. Ryba po grecku
  10. Nuggets z sosami: czosnkowym i/lub ostrym chili (uwielbiane przez dzieci)
  11. Tatar wołowy
  12. Zimne nóżki
  13. Koreczki (różne rodzaje)
  14. Kolorowe mini – kanapeczki na grzankach
  15. Ślimaczki z ciasta francuskiego

Sałatki:

  1. Grecka
  2. Z grillowanym kurczakiem
  3. Z tuńczykiem i grzankami
  4. Z selera z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i żółtym serem
  5. Mix sałat z dressingiem
  6. Z szynką, żółtym serem i ananasem
  7. Z gyrosa
  8. Tradycyjna jarzynowa
  9. Z brokułami i fetą
  10. Z makaronem tortelini
  11. Z pieczarkami

Śledzie:

  1. Śledź na kolorowo z dessingiem jarzynowo – majonezowym i cytryną
  2. W śmietanie
  3. Śledź pod pierzynką
  4. Rolmopsy
  5. Z zielonym groszkiem

Desery:

  1. Lody z sosem malinowym, czekoladowym, tofii lub owocami
  2. Szarlotka na ciepło z lodami
  3. Sernik z sosem waniliowym
  4. Tiramisu

Dodatkowo na życzenie klientów możemy zapewnić:

  1. Stół wiejski
  2. Warniki na kawę i herbatę
  3. Pyszne, domowe ciasto (pieczone przez nas)

Menu weselne ustalane jest z Państwem indywidualnie. Jeśli jesteście Państwo zainteresowani konkretnymi pozycjami skomponowanymi z naszej listy prosimy o kontakt, dokonamy wyceny.

Jeśli wsród Państwa gości znadują się wegetarianie lub osoby ze specjalną dietą (np. po operacjach wymagające lekkostrawnych potraw) prosimy nas o tym powiadomić a nasz kuchni przygotuje specjalny, dostosowany do potrzeb posiłek.

Reklamy